Derfor virker Minigarden

Minigarden er udviklet af gartnere, der har et skarpt øje for, hvad planter (og mennesker) har brug for

Masser af jord, så rødderne kan udvikle sig

I en Minigarden Vertical har hver eneste plante 4,3 liter vækstmedie (det svarer til indholdet i en lille gulvspand) til rådighed.

Prøv at sammenligne med dine krukker og altankasser og se, om der er nogen af dem, der tilbyder planterne så meget vokserum.

Ved at vælge en god jord, der indholder store mængder kompost og/eller fugtbevarende partikler virker jorden som et naturligt vandreservoir og du skal højest vande én gang om ugen. 

Effektivt dræn forhindrer at planterne drukner

Vidste du, at den mest almindelige årsag til at krukkeplanter visner er, at de bliver overvandet?

I en Minigarden plantevæg har hver enkelt plante sit eget dræn, der sikrer at overskydende vand kan komme væk. 

Og nej, vandet løber IKKE fra etage til etage så du kan nøjes med at vande i den øverste række. Hvis det var tilfældet, så ville de nederste planter (takket være tyngdeloven) få alt overskudsvandet OG udvaskede næringsstoffer fra de øverste planter, og det ville skabe meget uens vækstvilkår i top og bund af den lodrette have. Det er især vigtigt, når der skal laves store projekter, der kan være flere etager høje.

Udtørring af jorden? Nej tak!

Mange planter kan faktisk godt lide at tørre en lille smule ud mellem hver vanding. 

I naturen veksler planterne også mellem regn og mangel på regn. En let udtørring får f.eks. chilier til at sætte flere blomster og dermed flere frugter. 

De fleste planter - og især blomster - foretrækker en stabil, let fugtig jord. En regulær udtørring af jorden får planterne til at smide både blomster og blade - og til sidst dør rodnettet også ud. 

I Minigarden Vertical har vi begrænset mulighederne for udtørring til et absolut minimum. Den åbne jordoverflade er på størrelse med en lille underkop på 10 centimeter i diameter. Det betyder, at du helt undgår den tørre, skorpede jordoverflade, som du måske kender fra krukker, højbede og altankasser. Planternes rødder er beskyttede og de mange små, nyttige mikroorganismer, der er i god jord, har optimale arbejdsbetingelser.

Spar på vandet

Uanset om du vælger at vande med opsamlet regnvand eller vand fra hanen, så er der ingen grund til at frådse. Vand er en dyrebar ressource!

Forbruget af vand afhænger af mange forskellige ting: 

 • Hvilke planter skal der vokse i plantevæggen?
 • Miljøet: Skal plantevæggen være et sted, hvor der er meget sol, høje temperaturer og meget blæst? 
  Jo mere ekstreme forholdene er i miljøet - jo mere vand bruger planterne. 
 • Hvilket vækstmedie er der valgt? Nogle typer jord er virkeligt gode til at holde på fugten. Andre typer lader vandet løbe lige igennem. 
  Vælg den type jord, der passer til dine planter.

En helt almindelig lodret have med krydderurter og jordbær, der får sol det meste af dagen vil bruge cirka 5-7 liter vand pr kvadratmeter pr uge. 

Det er normalt tilstrækkeligt at vande én gang om ugen. 
Ved ekstrem varme eller en udsat placering (f.eks. på en vindblæst tagterrasse) kan det være nødvendigt at vande to gange om ugen. 

Gør-det-let produkter fra Minigarden

Minigarden Vertical

Minigarden Vertical

Kvadratmeterhaven

Kvadratmeterhaven

Minigarden Corner

Minigarden Corner

Plantesøjle

Plantesøjle

Vægophæng

Vægophæng

Minigarden Fixers

Minigarden Fixers

Drypvanding

Drypvanding

Minigarden Basic selvvandingspotter

Minigarden Basic selvvandingspotter

Om Minigarden

Produkter

Populære emner

 • Urban gardening
 • Grønne vægge
 • Byhaver
 • Hvad kan jeg plante?