Indendørs køkkenhave - Kom godt i gang

krydderurt indendoers

Når dagene bliver kortere begynder planterne at gøre klar til vinteren og indstiller væksten. 

Så hvad gør du, hvis du er blevet afhængig af friske krydderurter, søde hjemmedyrkede tomater og sprøde salater?

Svaret er: Flyt din køkkenhave indendørs!


Sådan kommer du i gang med en indendørs køkkenhave

Find et sted, hvor dine planter får masser af dagslys.
Planterne er afhængige af et spektrum af lys, som ikke findes i almindelige el-pærer.

Kan du ikke finde et sted, hvor der er dagslys nok, så kan du give dine planter et lystilskud med specielt vækstlys, som fås i mange varianter.

Har du et sydvendt vindue er det optimalt, men sydøst og sydvestvendte vinduer er også gode til dyrkning indendørs om vinteren.

plantevaeg anh le

Hvis du vil dyrke frugter og bær indendørs, så skal du være forberedt på selv at være ‘bestøver-bi’, da der formodentligt ikke er tilstrækkeligt med insekter indendørs til at lave naturlig bestøvning af blomsterne, så de kan udvikle sig til bær eller frugt.

Du kan enten bruge en lille blød pensel og duppe fra blomst til blomst - eller være tage den nemme løsning og stryge hånden over flere planter, så blomsterne kommer i berøring med hinanden og du overfører pollen med håndfladen. Hvis du ikke synes, at du har tid og lyst til at hjælpe med bestøvningen, så kan du satse på de grønne urter og salater. 

Du skal også være forberedt på at skulle vande regelmæssigt og tilføre flydende gødning jævnligt, så dine planter har noget at leve af. 

Sidst - men ikke mindst - er det en god idé at give dine planter nogle gode store potter at vokse i.

god vandkande

Planterne kan hurtigt bruge det vand og næring, der er i en lille urtepotte, så jo flere små potter du har, jo oftere skal du vande.

Det er ofte nemmere at vælge færre afgrøder og til gengæld større plantekasser.

Husk at sammensætte planter, der har nogenlunde samme behov for vand og næring. Det duer ikke at sætte en fugtkrævende basilikum sammen med en tørkeelskende timian. 


I Minigarden Vertical og Kvadratmeterhaven har hver plante 4,3 liter jord at gro i.

Det er ret meget - og en af de helt vigtige faktorer til at planterne elsker Minigarden. 

Læs HVORDAN VIRKER MINIGARDEN PLANTEVÆGGE her


Gør plantevæggen klar

Har du allerede en plantevæg, så kan du let flytte den indenfor og have glæde af den hele vinteren.

Ellers kan du naturligvis dyrke din indendørs køkkenhave i urtepotter, krukker og altankasser.


Indendoers koekkenhave

Har du brugt din plantevæg til sommerblomster og andre etårige afgrøder, så er det en god idé at smide den brugte og udpinte jord ud og starte på en frisk.

Dyrker du flerårige urter i din plantevæg, så fjern så meget af den gamle jord som muligt og suppler op med ny, næringsholdig jord.

Hvis du tømmer plantevæggen helt, så vask den grundigt af, så du fjerner risikoen for at flytte skadedyr som bladlus og spindemider med indenfor.


Giv dine planter en god ‘madpakke’

Mængden af afgrøder er helt afhængig af den mængde næring, vand og lys, som dine planter får.

En god pottemuld og et godt drænlag giver en frodig vækst og mindre risiko for udtørring - og dermed får dine planter bedre muligheder for at levere masser af afgrøder. 

Læg ca. 2 cm VækstLer i bunden af plantekasserne. Det virker som kombineret dræn og vandreservoir. VækstLer opsuger vand, når det er til rådighed og frigiver det igen, når planterne har brug for det.

Fyld plantevægsmodulerne op med let sammentrykket pottemuld til 2 cm under kanten.

minigarden montage jordbaer

Du kan med fordel blande pottemulden med 2 dl. VækstLer pr liter jord.. Det hjælper med at holde på fugten i jorden, så du ikke skal vande så tit.


Plant med omhu

Hvis du vil dyrke dine planter fra frø, så er det en god idé at så frøene i ugødet jord, der ofte sælges som ‘så- og prikle muld’.

Når de små planter er ca. 5-7 cm høje er deres rødder klar til at flytte over i noget kraftigere jord.

spirer vindueskarm

Lav et hul i jorden på det nye voksested, der er stort nok til at den lille rodklump kan være der og flyt forsigtigt, forsigtigt de små planter til deres nye voksested.

Tryk varsomt jorden til omkring planten og giv den noget vand.

Hvis du køber færdige planter i supermarkedet eller på planteskolen, så start med at pille dem ud af plastikpotten og stil dem i rent vand indtil rodklumpen er fuldstændigt gennemblødt. Lad gerne planten stå en times tid.

Formålet er at bløde rodklumpen op, så du kan filtre den lidt ud og sprede rødderne ud i jorden. Det er svært for planter, der har en helt solidt sammenpakket rodklump at få fodfæste, når de bliver plantet et nyt sted.

Det rene vand hjælper også med at fortynde og udvaske nogle af de næringssalte og ophobet gødning, der ofte ligger i de øverste centimeter jord og som kan svide rødderne af.

Sæt planterne ned i den friske pottemuld og tryk jorden til omkring planterne, så rødderne får god kontakt. Giv dem en god gang vand, så jorden ‘klapper sammen’ og bliver vandet ind mellem rødderne.


Hvad kan gå galt?

Når man flytter planter, der er skabt til at vokse udendørs ind i vores varme, tørre stuer, så er der nogle ting, du skal være specielt opmærksom på:

Først og fremmest så stortrives skadedyr som bladlus, trips og spindemider indendørs, så det er vigtigt, at du prøver at spotte angreb så tidligt som muligt og sørger for at bekæmpe de ubehagelige gæster så snart du opdager dem.

skadedyr indendørs

Sygdomme som meldug og skimmel kan også forekomme, hvis vandingen er uregelmæssig.

Helt generelt gælder det, at jo mere velpassede dine planter er med vand og gødning, jo mere modstandsdygtige er de overfor sygdomme. 

Du skal også være indstillet på at vande regelmæssigt - ikke for meget og ikke for lidt - igennem hele vækstsæsonen. 

De fleste køkkenhaveafgrøder vil gerne have en let fugtig, men aldrig våd, jord. Det nemmeste er at stikke fingeren et par centimeter ned i jorden og mærke, om jorden er våd eller tør. 

Husk, at forskellige planter har forskelligt vandingsbehov ligesom temperaturen i rummet, mængden af sollys og plantens størrelse også påvirker vandforbruget.

Derfor er det svært - grænsende til umuligt - at komme med konkrete anvisninger på hvor meget vand, planterne skal have. 


Gode planter i den indendørs køkkenhave

Window farming - eller at dyrke spiselige ting indendørs - er ikke noget nyt fænomen. 

Under verdenskrigene og andre krisesituationer, hvor der var alvorlig mangel på mad, har mennesker dyrket så meget af deres mad som muligt - også selv om de hverken havde adgang til have eller altan. 

I dag er windowfarming i højere grad noget, der drives af lysten til at følge planterne udvikling og føle glæden ved selv at så, dyrke, høste og spise sine egne afgrøder. 

Det er de færreste, der har ambition om at blive helt selvforsynende med hjemmedyrket mad, men hvis du vælger nogle gode, sunde planter og passer dem godt, så kan du sagtens spare ret mange penge på husholdningsbudgettet. 

Vælg gerne nogle af de afgrøder, der er dyre at købe i butikkerne og som under alle omstændigheder smager bedst når de er helt friske.

Det kunne være krydderurter som koriander og basilikum, ærteskud, cherrytomater og snackpebre.

Tomater

Der findes specielle krukketomater, der er rigtigt gode til at dyrke indendørs, da de både er nemme at passe og ser pæne ud. Planterne giver store mængder af små tomater.

Almindelige tomatplanter bliver lange og ranglede - især i det sparsomme vinterlys.

Jeg vil gerne slå et slag for nogle nye danske ‘mini-udgaver’ af klassiske drivhusplanter som cherrytomater og snackpeber.

De hedder Kitchen Minis og sælges i udvalgte supermarkeder og planteskoler.

tomater indendoers

Jeg har prøvet Kitchen Minis i både Minigarden plantevæggen og i Basic-S selvvandingspotterne og de er særdeles anbefalelsesværdige.

Planterne bliver kun omkring 35 cm høje og skal hverken nippes eller bindes op. De giver rigtigt mange velsmagende frugter.

Du skal bare sørge for at vande og gøde regelmæssigt. Jo mere lys de får - jo flere frugter kan du høste.

Chiliplanter

Chili elsker sol og varme, så kan du finde en placering ved et sydvendt vindue, så vil det være helt perfekt til at dyrke de hotte planter.

Hvis du synes, at din indendørs køkkenhave også skal være smuk at se på, så vælg nogle af de buskede, småbladede chiliplanter. 

Der kommer hele tiden nye sorter til, så spørg i butikken om de har noget i en styrke, der passer til dine smagsløg.

Krydderurter

Jeg har haft succes med at dyrke basilikum, purløg, persille, timian, citronmelisse, citronverbena, forskellige mynter, oregano, salvie og rosmarin i den indendørs urtehave.

Plantevæggen er rigtigt god til langt de fleste krydderurter.

Til de meget vandkrævende planter som for eksempel basilikum og brøndkarse er det nemmere at dyrke i undervandingssystemet Basic-S eller Basic-M, der er forsynet med en vandtank, der gør det rigtigt nemt at have de her krævende urter hjemme i køkkenet. 

Har du ikke plads til en plantevæg, så er de her undervandingssystemer også helt geniale til de små tomatplanter, chilier og allle mulige andre krydderurter. 

koekken krydderurter

Det er ikke en udførlig liste over krydderurter, der vil trives i den indendørs køkkenhave.

De fleste urter vil kunne gro inde hvis de får tilstrækkeligt med lys, vand og næring.

Jeg har oplevet at mynte og citronmelisse var tilbøjelige til at få bladlus, men det kan have været enkeltsående tilfælde. 

Ærteskud

Ærteskud smager mindst lige så godt som friske ærter.

De er delikate og dekorative i salater og sandwiches - og så er det meget hurtigere at lave ærteskud end almindelige ærter med bælg.

Fra du sår ærterne til du har høstklare skud går der kun 3-4 uger. Når du klipper skuddene tilbage leverer ærteplanten flere nye skud. WinWin!

Salater og bladgrønt

Når man først har dyrket sine egne rucola, pluksalat og babyspinat, så er man som regel hooked. Der er SÅ meget mere smag i de friskhøstede blade.

Det er nemt at så salater og bladgrøntsager fra frø. De fleste typer spirer og vokser hurtigt, hvis de får vand og lys nok.

Min oplevelse er, at der er stor forskel på hvor godt salaterne trives - også selv om jeg køber samme slags frø. Måske skyldes det, at de forskellige firmaer har forædlet sig frem til forskellige typer - selv om der står det samme på poserne?

Jordbær

Er stadigt på forsøgsstadiet, men det tegner godt!

Jeg har plantet 9 stk prydjordbær af sorten Fragaria Pink i min indendørs køkkenhave. Det er en sort, der giver bær uafbrudt i lange, lange perioder. Det er min favorit til de udendørs plantevægge hvor den leverer gode spisebær fra maj til frosten kommer, så jeg kender sorten ret godt.

Indtil videre vokser planterne og sætter blomster og bær. Der har ikke været angreb af hverken skimmel eller meldug, så indtil videre er det tommeltot op herfra.

jordbaer remonterende


Gendyrk

Der er meget fokus på at stoppe madspild, og en af måderne du kan gøre det på er at gendyrke dine grøntsagsrester til nye planter.

Det lyder måske lidt hokus-krokusagtigt, men prøv at tage det nederste stykke af stokken på et spidskål eller salathovede og sæt ned i fugtig jord. Efter kort tid vil stokken slå rødder og der skyder nye, spæde blade frem.

Du kan også sætte overskydende hvidløgsfed i jorden. De skyder ret hurtigt grønne, spidse blade op som du kan klippe ligesom purløg.

Prøv dig frem! Der er ingen garantier for, hvad der virker, men da du hverken skal købe planter eller frø er det jo gratis at eksperimentere.

Gør-det-let produkter fra Minigarden

Minigarden Vertical

Minigarden Vertical

Kvadratmeterhaven

Kvadratmeterhaven

Minigarden Corner

Minigarden Corner

Plantesøjle

Plantesøjle

Vægophæng

Vægophæng

Minigarden Fixers

Minigarden Fixers

Drypvanding

Drypvanding

Minigarden Basic selvvandingspotter

Minigarden Basic selvvandingspotter

Om Minigarden

Produkter

Populære emner

  • Urban gardening
  • Grønne vægge
  • Byhaver
  • Hvad kan jeg plante?