Historien om de vertikale haver fra Minigarden

Interview med Antonio Rodrigues, administrerende direktør for Minigarden i Portugal. Omskrevet og forkortet af Lotte Andreasen

Det er ikke let at gøre historien om Minigarden kort fordi så mange mennesker har været involveret over lang tid - men jeg kan fortælle, hvordan jeg har oplevet historien.

Det er en interessant historie om, hvordan vi arbejdede os frem til denne fantastiske nye måde at plante på. En metode, der vil revolutionere urban gardening. 

Ved første øjekast ligner Minigarden bare en blomsterkasse som så mange andre. En meget smuk blomsterkasse, synes jeg i al ubeskedenhed. Men den skjulen en hel del visdom. Det simple udseende snyder. Minigarden indeholder et innovativt system, der sikrer succesfuld vækst og vedligeholdelse af planter. 

Produktionsgartneri og gourmetafgrøder

Det startede alt sammen med min far, Manuel Maria Rodrigues, en opfindsom entreprenør med erfaring fra mange brancher; landbrug, industri, handel og service.

I 2005 ledede han familiefirmaet QuizCamp, der var et gartneri på 110 hektar i det nordøstlige Alentejo, der er et af de fattigste områder i Europa - ikke mindst på grund af et barkst klima. 

Vi leverede grøntsager af høj kvalitet til eksklusive restauranter og butikker i de store byer. Vi producerede også middelhavs-inspirerede færdigretter 

Vores forretning afhang af, at vores friske grøntsager, frugter og krydderurter blev plukket på det optimale tidspunkt, så de havde den absolut bedste smag og aroma. 

Vi har altid dyrket jorden uden brug af pesticider og lignende kemikalier. Vi brugte naturlige gødninger og sygdomsbekæmpelse og lod jordens microorganismer arbejde i vores favør. Det gav sunde planter med masser af smag!

Vertikale haver på en ny måde 

Min far nærmede sig de 70 år og trak sig tilbage fra ledelsen og prøvede at gå på pension. Men han er ikke så god til at slappe af, så han gik derhjemme og puslede med forskellige projekter - især i haven. 

Derfor kom det heller ikke som den helt store overraskelse, da han kom og fortalte, at han havde udarbejdet et nyt koncept til at omdanne de kedelige mure rundt om hans hjem til lodrette jordbærbede til glæde for børnebørnene. 

Børnebørnene er en vigtig del af min fars liv, og som mange andre bedsteforældre elsker han at forkæle dem og ikke mindst give sin livsvisdom videre. Og min far er især optaget af at lære børnene glæden ved at dyrke planter og lave dejlig mad af afgrøderne. 

Projektet startede som helt enkle plantekasser på en mur. Og så ombyggede og redesignede og forbedrede min far den lodrette have til han havde skabt et effektivt og modulopbygget system til vertikal dyrkning. 

Udvikling, udvikling, udvikling

Vi er gartnere. Min far er gartner. Min farfar er gartner. Vi har generations nedarvet viden om hvad der får planter til at trive og yde deres bedste. 

Og alligevel var det en lang rejse at udvikle Minigarden fra de første spæde forsøg til dét produkt, vi har i dag. 

Vi investerede i støbeforme og modeller. Vi eksperimenterede med afgrøder som bønner, krydderruter, jordbær og grøntsager. Det var en spændende tid!

Vores krav til både fødevaresikkerheden og produktets samlede miljøpåvirkning har altid været høje, så vi var flere gange ved at drive vores design-partner til vanvid! Men vi fik løst udfordringerne og i 2006 havde vi skabt Minigarden som den ser ud i dag. 

Fra erhvervsdrivhuse til urban gardening

Først installerede vi plantevæggene i vores produktionsdrivhuse og det var en STOR succes.

For det første kunne vi nu dyrke mange flere afgrøder end med de traditionelle løsninger, hvor vi havde haft planterne enten i jorden eller på planteborde. Det øgede udbyttet enormt! 
 
For det andet brugte vi meget mindre vandingsvand, da fordampningen fra jordoverfladen er stærkt reduceret i Minigardens verticale haver. Fugten bliver ved planternes rødder og fordampede ikke bare ud i atmosfæren. Det betød en endnu mere miljørigtig produktion og lavere omkostninger. 

For det tredie kunne vores medarbejdere plukke langt flere afgrøder i timen og med mindre slid på knæ og ryg- og med planterne i øjenhøjde var det også meget nemmere at holde øje med angreb af skadedyr og sygdomme, så vi kunne bekæmpe problemerne tidligere. 

I det hele taget var det en revolution af vores forretning og de gode resultater fik os til at overveje, om de vertikale haver kunne bruges andre steder end i drivhuset og derhjemme. 

Starten på en grøn revolution

Der er ingen tvivl om, at lodret dyrkning rummer enorme fordele. I byerne er der næsten uendelige mængder af lodrette flader, der kan omdannes til køkkenhaver og blomsterbede! 

Plankeværker, facader, afskærmninger af byggepladser, cykelskure, tagterrasser, altaner - ja, man kan sågar flytte urtehaven indendørs og forsyne restauranter og folkekøkkener med friske afgrøder, der er dyrket i en nedlagt fabrikshal! 

Modulsystemets enkelhed gør at mulighederne er næsten uendelige. Det er så let og hurtigt at skabe en vertikal have, så for kreative, fantasifulde mennesker rummer Minigarden utroligt mange muligheder. 

Vores fokus er i dag på at udbrede kendskabet til Minigarden som et byvenligt dyrkningssystem.

Minigarden tilbyder præcis dét, som forbrugere i hele verden efterspørger:
En enkle måde at dyrke sin egen mad - miljøvenligt, uden gift og med mindst mulig arbejdesindsats.  

Gør-det-let produkter fra Minigarden

Minigarden Vertical

Minigarden Vertical

Kvadratmeterhaven

Kvadratmeterhaven

Minigarden Corner

Minigarden Corner

Plantesøjle

Plantesøjle

Vægophæng

Vægophæng

Minigarden Fixers

Minigarden Fixers

Drypvanding

Drypvanding

Minigarden Basic selvvandingspotter

Minigarden Basic selvvandingspotter

Om Minigarden

Produkter

Populære emner

  • Urban gardening
  • Grønne vægge
  • Byhaver
  • Hvad kan jeg plante?