August er den bedste plantemåned

august plante

August har alt det, som planter elsker: Varme, vand, milde vinde og temperaturer, der oftest holder sig et stykke under hedebølge-niveau.

Vi har fået en mani med at gå plante-amok i de tidlige forårsmåneder. Og naturligvis kribler det i de grønne fingre når vintermørket er på retur og der kommer grønne knopper på træerne - men når det kommer til flerårige vækster, så er det en rigtig god idé at plante dem i sensommeren.


Fordele ved at plante i august

Hvis du sætter f.eks. jordbær i dine plantevægge nu, så har de små planter tid til at vænne sig til voksestedet, sætte nye blade og danne stærke rødder. Planten er på vej ind i hvileperioden og vil ikke bruge energi på blomster og bær.

Til vinter visner den helt naturligt ned og sender energi til lagring i rødderne og når foråret kommer er planten etableret på voksestedet og top-klar til at levere blade, blomster og frugt i rigelige mængder.

I naturen har jordbærplanter (og mange andre planter) en helt fast cyklus:

  • I det tidlige forår skyder de første blade op fra jorden.
  • Planten blomster i det sene forår og i løbet af sommeren udvikler blomsterne sig til bær, der modner i højsommeren. 
  • Derefter producerer planten masser af udløbere med aflæggere i sensommeren så de kan nå at etablere sig inden vinteren.

Så når vi planter nu følger vi naturens egen orden - og hvis du kender nogen, der har nogle lækre jordbær så kan du bede om at få nogle aflæggere til din plantevæg. 


Forårsplantning kan give stressede planter.

Hvis du derimod køber planter i foråret, så skal de små planter - frisk fra gartneriets beskyttende drivhus og med en lillebitte rodklump - vænne sig til de nye vækstvilkår på friland med både blæst, udtørring af jordoverfladen, frostrisiko og nedsivning af næringsstoffer til rødderne.

Samtidigt fortæller planternes indre ur at det er tid til at vokse og sætte bær, så den skal bruge rigtigt meget energi på både at etablere rødder, opsamle næring til kraftig vækst og gøre sig robust overfor vind og vejr. Det giver nogle stressede planter, der kræver kærlig omsorg fra dig for vokse og trives.

Hvis du derimod planter nu, så bliver dine planter mere robuste og de vil give et større udbytte - uanset om det er jordbær eller andre flerårige planter.


Det kan du plante i august

Gør-det-let produkter fra Minigarden

Minigarden Vertical

Minigarden Vertical

Kvadratmeterhaven

Kvadratmeterhaven

Minigarden Corner

Minigarden Corner

Plantesøjle

Plantesøjle

Vægophæng

Vægophæng

Minigarden Fixers

Minigarden Fixers

Drypvanding

Drypvanding

Minigarden Basic selvvandingspotter

Minigarden Basic selvvandingspotter

Om Minigarden

Produkter

Populære emner

  • Urban gardening
  • Grønne vægge
  • Byhaver
  • Hvad kan jeg plante?