Polypropylen. Hvad er PP plast?

Plastik er et spændende materiale med mange anvendelsesmuligheder.

Det er svært at forestille sig en hverdag uden plast: Ketchupvandsflasker, hygiejnebind, computerkabinetter, vindmøller, møbler, kuglepenne og tusindvis af andre ting, som vi omgiver os med er lavet af plastik. 

Plastik kan være en hård belastning for miljøet - eller en god, bæredygtig løsning. Det afhænger både af den kemiske sammensætning i plasten og ikke mindst hvordan vi som forbrugere vælger at skille os af med vores plastikting, når vi ikke vil have dem længere. 

Minigarden er lavet af ren polypropylen - også kaldet PP plast.

Har du lyst til at læse mere om de forskellige former for plastik, så kan du læse mere i Gyldendals Leksikon eller i Plastindustriens oversigt

Polypropylen har mange fordele:

 • Det er sikkert at anvende til fødevarer og afgiver ikke skadelig kemi. Prøv at sætte næsen helt ned til polypropylenen. Det dufter ikke af ‘kemi’

 • Det er let at genanvende og har et meget fint miljøaftryk

 • Selv hvis plantevægsmodulerne havner på forbrændingen så vil restprodukterne kun være vand og kuldioxid. Polypropylen betegnes som ‘ikke-problematisk affald’ og efterlader ikke slagger. Bonusinfo: Når PP-plast brænder lugter det ligesom varm stearin

 • Det er godkendt til kontakt med fødevarer, så du trygt kan dyrke krydderurter og andre afgrøder uden risiko for overførsel af skadelige stoffer fra plast til jord til planter

 • Materialet er vedligeholdelsesfrit og langtidsholdbart. Du kan med andre ord have glæde af din Minigarden i mange år - uden problemer

 • Bakterier og svamp kan ikke få ‘fodfæste’ på overflader af polypropylen og vil derfor dø

 • Det er en såkaldt termoplast, der er meget robust, formstabil og ikke lader sig påvirke af syrer, baser og opløsningsmidler.

Minigardens plantevægge opfylder EUs regler for produkter, der er i kontakt med fødevarer (EU No 10/2011 af 14.januar 2011) så du kan trykt anvende de lodrette haver til både af professionel- og hobbyproduktion af afgrøder.
foedevaregodkendt


Hvorfor er fødevaregodkendelse så vigtigt? Læs mere her


 

Fra olie til plast - til ny plast. Igen og igen og igen.

Cirka 5% af verdens samlede olieproduktion, der bliver til plastik.
Langt størstedelen den olie, vi udvinder, går til brændstof til biler, hvor det forbrændes og skaber forurening.

Fordelen ved polypropylen er, at den kan anvendes igen og igen til nye formål. På den måde får olien nyt liv og vi undgår at skulle udvinde nyt materiale. Det er godt for miljøet og minimerer CO2udslippet.

Brugte Minigarden plantevægsmoduler kan f.eks. blive til tøjfibre som fleece eller polyester. Eller til havemøbler, en ny cykelkurv eller et af de tusindvis af andre hverdagsprodukter, som vi omgiver os med.


Vidste du, at engangsbleer til babyer er det husholdningsprodukt, hvor der bliver brugt mest genanvendt plast?


De gode egenskaber ved polypropylen gør det til den mest anvendte plastiktype i verden. I Europa står PP for 20% af plastforbruget og tallet er stigende. Det skyldes både de mange anvendelsesmuligheder og ikke mindst at vi i Europa er meget opmærksomme på at genanvende materialer og at bortskaffelsen skal belaste miljøet mindst muligt.

Minigarden og miljøet

Hos Minigarden arbejder vi konstant med at gøre produktet så grønt og bæredygtigt som muligt. Derfor optimeres der løbende på både produktion, logistik og ressourceforbrug i driften af plantevæggen.

En af de allervigtigste faktorer er at Minigarden er skabt til at holde i mange år. Det er IKKE et brug-og-smid-væk-produkt. Selv på en udsat placering på en sydvendt væg kan du regne med at din plantevæg holder i mindst 10 år.

Et andet eksempel er, at vi i 2015 ændrede på måden, vi pakker Minigarden på. Det betyder at der nu er plads hele 38% flere plantevægsmoduler på en Europalle. Det er en massiv reduktion af det samlede CO2-aftryk når man tænker på, at produktet sendes fra Portugal til 60 lande rundt omkring på kloden.

Et tredje og meget væsentligt argument er, at afgrøderne i en Minigarden plantevæg kun bruger 5-10% af det vand som afgrøder i bede og højbede bruger. Vand er en kostbar ressource og i USA bruger man udtrykket 'more crop per drop' - altså flere afgrøder pr dråbe (vand). 70% af verdens samlede vandforbrug anvendes i landbruget, så kan vi dyrke den samme mængde afgrøder med markant mindre forbrug af vand, så vil effekten af tørkeperioder minimeres og antallet af mennesker, der bliver påvirket af hungersnød vil mindskes. 

Minigarden er skabt til at optimere forbruget af vandingsvand og gødningsstoffer. Der er meget lille fordampning af overfladevand i plantevæggen. Rent praktisk betyder det, at du ikke skal vande så ofte fordi det tilførte vand bliver ved planternes rødder. Det betyder også at planternes overlevelsesgrad forøges og at drypvandings-slangernes levetid forlænges. Alt sammen faktorer, der tæller i det store miljøregnskab.


Du kan læse mere om polypropylen her:
Plast Panorama - http://ifr.plast.dk/billeder/R%C3%A5vareartikler/pla-7-2004_PP.pdf

Sådan kender du polypropylen

Ren polypropylen er lugtfrit og formstabilt. 
Produkter, der er lavet af 100% polypropylen vil oftest være forsynet med nedendstående internationale symbol. 
Hvis man sammensmelter plast af samme type - f.eks. PP - så kan man genanvende det igen og igen til nye produkter. polypropylen

Gør-det-let produkter fra Minigarden

Minigarden Vertical

Minigarden Vertical

Kvadratmeterhaven

Kvadratmeterhaven

Minigarden Corner

Minigarden Corner

Plantesøjle

Plantesøjle

Vægophæng

Vægophæng

Minigarden Fixers

Minigarden Fixers

Drypvanding

Drypvanding

Minigarden Basic selvvandingspotter

Minigarden Basic selvvandingspotter

Om Minigarden

Produkter

Populære emner

 • Urban gardening
 • Grønne vægge
 • Byhaver
 • Hvad kan jeg plante?