Plantevægge - Værd at vide om vanding

Minigardens plantevægsmoduler er designet og udviklet til at spare på den vigtige ressource: Vand.

Det betyder heldigvis også, at du både bruger meget mindre vand og du slipper for at vande så hyppigt som du skal med højbede, krukker, altankasser og andre plantevægssystemer.

‘Hemmeligheden’ er, at jorden ligger godt beskyttet i Minigarden-modulerne, og der er kun en lille åben jordoverflade, hvorfra vandingsvandet kan fordampe op i atmosfæren. Vandet bliver i stedet i jorden hvor planterne kan bruge det.

materiale minigarden

Sådan kan du vande din Minigarden plantevæg

Du kan vælge mellem at vande dine planter manuelt med en vandkande eller haveslangen eller du kan installere et Minigarden drypvandingssystem.


Hvor ofte skal plantevæggen vandes?

Forskellige planter har forskellige behov og desuden er der flere faktorer i miljøet, der også spiller ind: Temperatur, mængden af lys samt hvor meget vind/træk som planterne udsættes for. Sidst men ikke mindst betyder det rigtigt meget, hvilken type vækstmedie/jord du bruger.

Med andre ord er det umuligt at komme med et entydigt svar, så du skal kigge nærmere på dine planter og bogstaveligt talt stikke fingeren i jorden. Hænger planten med bladene ? Så trænger den sandsynligvis til vand.

Hvis du synes, det er længe siden du har vandet sidst, men planterne ser frodige og sunde ud, så mærk om jorden føles tør eller let fugtig 3-4 centimeter under overfladen. Som sagt beskytter Minigarden jorden mod udtørring, så du skal ikke vande nær så ofte som du plejer.


De fleste plantevægge, hvor der er brugt en god, kompostrig jord, skal normalt vandes hver 5. - 14. dag.

Til store indendørs grønne vægge i kontorer og lignende bruger vi et specielt vækstmedie, hvor der kun skal tilføres vand ca. hver 3. - 4. uge.


Hvis dine planter ikke trives selv om jorden er tilpas fugtig, så kan det skyldes at de mangler gødning eller lys.


Effektivt dræn forhindrer overvanding

Minigarden plantevægge er IKKE et såkaldt ‘trickle-down’ system, hvor overskydende vand løber fra den øverste række planter ned til den næste. I en trickle-down plantevæg vil de nederste planter modtage alt det overskydende vand og alle de udvaskede næringsstoffer fra de øverste planter. Det vil ofte give problemer med misvækst og manglende trivsel.

Modulerne i Minigardens plantevægge har indbygget dræn for hver plante. Overskydende vand ledes gennem de indbyggede lodrette nedløbsrør til drypbakken i bunden, hvor det opsamles.

Det individuelle dræn sikrer, at jorden holdes luftig og at planternes rødder ikke drukner. Desuden giver det dig mulighed for at mikse planter med forskellige krav til fugtighed og Ph-værdi i jorden. De tre planter, der skal vokse i samme modul, skal dog gerne have nogenlunde samme krav til jorden.


Er der risiko for fugtskader på den bagvedliggende mur?

Det korte svar er NEJ.

Der er ikke risiko for at der løber vand fra Minigarden-modulerne og ud til den mur, som plantevæggen er monteret op ad, hvis plantevæggen er samlet korrekt.

minigarden irrigation

Minigarden modulerne har indbygget lodrette nedløbsrør.
Skulle drænet i bunden af modulerne blive stoppet, så vil overskydende vand løbe ud på forsiden af plantevæggen, da plantehullerne er placeret lavere end samlingen i bagkanten.
Dermed er det ikke fysisk muligt at vandet løber ind til bagvæggen.


Hvad sker der, hvis drypbakken bliver overfyldt?

Drypbakken fungerer som en underskål til en urtepotte. Det er her at overskydende vandingsvand samler sig.

Når der begynder at komme vand i underskålen betyder det, at jorden i mindst ét modul i den lodrette række er mættet med vand. Det betyder ikke at alle modulerne er vandmættede.

Hver drypbakke rummer 1,4 liter vand, så hvis du vander din Minigarden med en vandkande, så opdager du i god tid, hvis du er ved at overvande.

Hvis din plantevæg derimod er tilkoblet automatisk eller uovervåget vandingssystem - eller hvis det regner meget på en udendørs plantevæg - så kan drypbakkerne blive fyldte og løber over.

Udendørs er det normalt ikke et problem. Her løber vandet bare ud på jorden og væk. Det er dog enkelt at lave en tagrende, der sender overskydende vand i kloakken eller i en opsamlingsbeholder hvis underlaget ikke tåler vand. 

Til indendørs plantevægge, der er tilkoblet automatisk vanding, anbefales det at du laver en mulighed for opsamling eller bortledning af overskydende vand for at forhindre vandskade i tilfælde af at der sker en menneskelig eller mekanisk fejl i forbindelse med vandingssystemet. Ved vanding med vandkande er det som sagt ikke nødvendigt.


Drypvanding eller manuel vanding?

Har du en Minigarden Vertical eller to på terrassen er det nemmeste og hurtigste at vande med en vandkande eller haveslangen.

god vandkande

Da du skal vande hver enkelt plante er det en god idé at have en sprøjtespids på haveslangen eller bruge en vandkande med en spids tud, så vandet havner det rigtige sted og ikke plasker ud over bladene og ned på jorden.

Drypvandingssystemet er en effektiv løsning, hvis...

 • Du har en større plantevæg med flere planter end du har tid til at vande manuelt

 • Du ikke har tid eller mulighed for at vande regelmæssigt

 • I er flere familier, der deles om en plantevæg og gerne vil undgå nogle glemmer at vande

 • Du ønsker en plantevæg med frodige planter med mindst muligt arbejde.


  Hvad er der med i drypvandingssættet?

  De færdige sæt til Minigarden Vertical og Minigarden Corner indeholder alle de komponenter, du skal bruge frem til sammenkoblingen med dér hvor vandet skal komme fra.

  Du kan tilføre vand fra vandhane, haveslange, opsamlingstank med pumpe eller en manuel rygpumpe (ukrudssprøjte). Bemærk, at vandtrykkket skal være 2-2,5 bar.

  Vandhane
  Der medfølger en omløber med indvendigt til ¾’’ vandhane. Den passer på de fleste udvendige vandhaner. Er der en anden gevindtype på din vandhane, så kan du købe et overgangsstykke i byggemarkedet.

  Haveslange

  Køb en ¾’’ adaptor med udvendigt gevind, der passer på din haveslanges snapkobling.

  Regnvandstønde/opsamlingstank med pumpe

  Den medfølgende ¾’’omløber passer på mange typer husholdningsvandværk og andre pumper. Er der en anden gevindtype på din pumpe, så kan du købe et overgangsstykke i byggemarkedet.

  Manuel rygpumpe

  Her skal du ikke bruge omløberen. I stedet skal du skrue metalsværdet af håndtaget på pumpen og i stedet indsætte tilførslesslangen til drypvandingen. Du kan nu pumpe vand ind i systemet. Bemærk at metalsværdet skal have en diameter på 6,5 mm ligesom drypvandingsslangen.

  Sæt slangen på håndtaget hvor metalspyddet normalt sidder
  Skru godt fast


  Her kan du læse mere om vandingssystemet til Minigarden Vertical og Corner
  (Til større plantevægsprojekter skræddersyr vi drypvandingen med gennemgående drypvandingsslanger og en tilførselsslange i den dimension, der passer til plantevæggens størrelse)

Gør-det-let produkter fra Minigarden

Minigarden Vertical

Minigarden Vertical

Kvadratmeterhaven

Kvadratmeterhaven

Minigarden Corner

Minigarden Corner

Plantesøjle

Plantesøjle

Vægophæng

Vægophæng

Minigarden Fixers

Minigarden Fixers

Drypvanding

Drypvanding

Minigarden Basic selvvandingspotter

Minigarden Basic selvvandingspotter

Om Minigarden

Produkter

Populære emner

 • Urban gardening
 • Grønne vægge
 • Byhaver
 • Hvad kan jeg plante?