Sådan styrker du forholdet til din teenagedatter

Når din datter pludselig bliver en teenager, er der mange ting, der ændrer sig. Hun kommer i puberteten, og det kan mærkes på hendes humør, og nok også på hendes opførsel. Du er pludselig ikke ”sej” længere. Men du kan stadig være en god mor.

Mor og datter til jul

Lav ting sammen

Som teenager er det ikke lige så tiltrækkende for din datter at tilbringe tid med sine forældre. Derfor skal du være med til at gøre det attraktivt; find på sjove ting, I kan lave sammen, som du ved, hun kan lide. 

Det kan være madlavning, det kan være tegning, eller noget helt tredje. Spørg hende om hendes interesser og vis, at du er villig til at lære. 

Hun er ved at blive sin egen person med egne passioner; lad hende tage rollen som den, der kan lære fra sig, så I kan dele hendes interesser.

Giv hende plads, men undgå ensomhed

Når man er teenager, får man måske nogle andre behov for plads og privatliv, end man havde som barn. Det skal du selvfølgelig respektere. Nogle dage har hun måske mest af alt brug for plads, og det kan være det bedste for jeres begges skyld. 

Dog skal du huske at spørge ind til hende, hvis hun pludselig får meget brug for plads i længere tid af gangen. Du er nødt til at finde balancegangen imellem at give hende privatliv samtidig med at du sikrer hendes velvære.

Mor og datter i haven

Kend din datter

Den bedste måde at have et godt forhold til din datter på er ved at kende hende, og ved at lade hende kende dig. Fortæl hende om dig selv som teenager; fejl og pinlige historier, nye oplevelser og situationer, der gjorde dig klogere. Du har også været teenager engang, og det er noget, I skal huske, for det vil gavne jer begge.

Balancen mellem at være den bestemte og den strenge forælder

Som mor ved du, at verden kan være stor og farlig for en pige. Derfor giver det kun mening, at du gerne vil være beskyttende over for din datter. Dog kan man ende med at være overbeskyttende og streng, selvom man blot vil dem det bedste. 

Mor og datter til fest

Bestemt eller streng?

Hvad er forskellen på at være bestemt eller streng? Det er en svær balancegang, og det er noget, ingen rigtig ved, hvordan man rammer. Som forælder er det normalt at have et par regler, som barnet skal følge, fordi det er for barnets egen skyld. 

Dog vil der med tiden dukke ting og oplevelser op, som barnet gerne vil prøve, men som du er imod. Her bliver det svært. Du vil gerne undgå, at dit barn gør noget dumt eller noget farligt, men dumme ting er noget af det, man lærer af. 

Stol på dit barn

En dag vil dit barn nå den alder, hvor de får muligheden for at gøre ting, de ikke må, bag din ryg. Det kan være ting som alkohol, som du ikke synes, de er gamle nok til endnu. Men faktisk er det bedste, du kan gøre, at stole på, at de tager det rigtige valg. 

Og det gør de forhåbentligt, hvis du har forklaret dem dine bekymringer. Det handler om at snakke om ting såsom alkohol, så de lærer om de mulige konsekvenser ved det, så de selv kan bedømme, hvad der er bedst for dem, når de står i en situation med det foran dem.

Mor og datter krammer

Dit barns tryghed

Et barn med strenge forældre bliver ikke nødvendigvis et artigt barn, men det kan blive til et barn, og senere en voksen, som er god til at lyve. Hvis dit barn gør noget, de ikke må, der leder til problemer, er der to scenarier. 

De kan føle sig trygge nok til at komme til dig for hjælp, eller de kan være så bange for din reaktion at de ikke spørger dig til råds. Den gode forælder vil hellere have, at barnet gør noget dumt og spørger om hjælp, end at de gør noget dumt og holder det hemmeligt.

Sådan lærer du din datter at sige fra

Vi lever i en verden, hvor kvinder ofte er opdraget til at være høflige, passive og medgørlige. Heldigvis er vi ved at gøre op ved den idé, at kvinder skal ofre sig selv for andres skyld. Det er også noget, som du skal lære din datter; det er vigtigt at kunne sige nej.

Et stopskilt

Sig nej, hvis du er ukomfortabel

Man skal lære at sige fra for sin egen skyld. Der er mange forskellige situationer, hvor man kan være fristet til at sige ja for andres skyld, og det skal man ikke, hvis det gør en ukomfortabel.

Selvfølgelig er der ikke noget i vejen med at presse sig selv engang imellem, men man kan også risikere at presse sig selv for meget. 

Alle mennesker har deres egne grænser, og hun skal have lov til at sige det højt, hvis de bliver overtrådt, og hun ikke synes det er rart. 

Vær ikke bange for at sætte grænser

Hvordan lærer man sit barn om grænser? Det kan være en god idé at sætte sig ned og tage en snak om de grænser, som du har. Det kan være simple ting, såsom at man låser døren til badeværelset, og at man engang imellem har brug for pauser og privatliv. 

Spørg din datter, hvad hun gerne vil have fred til selv, og respekter det, som hun siger. Måske vil hun gerne have, at du banker på, før du åbner døren til hendes værelse. Det er et fair ønske, som du respekterer.

Mor og datter

Klar til livet

Når hun lærer, at du respekterer hendes grænser, vil hun være mere komfortabel med at udtrykke dem i andre situationer. Det kan være praktisk i fremtiden, for eksempel ved et arbejde, der behandler hende dårligt, eller en dreng, som er for nærgående. Grænser er vigtige; lær din datter at sige fra.

Sådan bliver din datter et veludviklet menneske

Vi vil alle sammen det bedste for vores børn, og vi vil gerne sikre dem en god fremtid. Det kan virke som en stor og uoverskuelig opgave, men der er mange ting, du kan gøre nu, som vil hjælpe dit barn, når de vokser op. Måske vil de bruge din opdragelse til deres egne børn engang.

Mor og datter laver mad

Lær fra dig

Når det handler om praktiske evner, er det bedste, du kan gøre, at inddrage dit barn i de opgaver. Det kan for eksempel være huslige pligter. Begynd allerede når de er helt små; så er det også med til at træne deres finmotorik og deres kognitive evner. 

Tag dem med i køkkenet, når der laves mad, lad dem tømme opvaskemaskinen og vis dem, hvordan de kan hjælpe; de vil få brug for de evner som voksne, og det er også med til at gøre dem mere hjælpsomme og betænksomme.

Vis din menneskelighed 

Når det handler om personlighed og opførsel, skal du huske på, at børn ikke gør, som du siger, men som du gør. Du kan ikke kræve, at dit barn ikke skal bande, hvis du selv bander foran dem. Selvfølgelig har du en vis autoritet som forælder, men respekt og forståelse skal gå begge veje. 

Dog skal du heller ikke forsøge at være perfekt overfor dem; det er menneskeligt at fejle, og ved dit barn, at du også kan tage fejl, vil verden virke mere skræmmende. Når de er små, er du den klogeste person i verden, og hvis den klogeste person i verden kan tage fejl, så vil de også føle, at det er okay, når de tager fejl.

Mor og datter i sofa

Vær en kilde af tryghed

Sidst, men ikke mindst, skal du være en kilde af tryghed. Dit barn skal turde at komme til dig med alle de problemer, de nu må løbe imod. De skal vide, at de kan komme til dig for at få råd, i stedet for at få skældud. 

Selvfølgelig må du gerne udtrykke dine følelser for dem, hvis de har såret dig eller gjort dig vred, men mest af alt skal du være der for dem.

Få en flot frugthave hvert efterår

En frugthave kan være et dejligt sted at sidde i foråret, når blomsterne springer ud, og et hyggeligt sted at passe til efteråret, når frugter og bær rigtig kommer til sin ret! En lille frugtplantage i haven er en god mulighed for at få friske ingredienser til saft, kager og madlavning, og det kan blive en god aktivitet for familier og par at passe og pleje haven.

Men hvordan skal man gribe en frugthave an? Det kan du læse om her!

De rigtige planter

For at få den bedst mulige frugthave, skal du have de korrekte planter. Det er ikke alle plantearter, der klarer sig lige godt i al slags jord. Hvis du derfor har en grund på jord med højt ler- eller kalkindhold, skal du finde planter, der er velegnede til dette.

Du kan vælge at få planter med forskudte modningsperioder, så du i lange perioder kan nyde godt af forskellige slags frugter og bær. Du kan for eksempel sidde udenfor i sommervarmen og dufte til hyldeblomster, og helt indtil det sene efterår kan du nyde godt af forskellige æblesorter. Du kan anskaffe dig en bred variant af frugter og bær, måske endda druer, hvis du har værktøjerne og stedet til det!

I det danske klima er det også muligt at dyrke mange sydfrugter – hvis du har en god, solrig placering et sted i haven, kan du her dyrke en bred vifte af eksotiske frugttræer. Så skal du bare være sikker på, du kender til deres korrekte pleje.

Kilde: Plantecenterfyn

Korrekt pleje

Træer og planter er forskellige og har forskellige behov, og det er op til dig som haveejer at vide, hvordan de skal passes og beskæres. Hvis du ikke vælger at hyre en havemand til at tage sig af det, så kan det være værd at spørge i dit lokale plantecenter eller måske endda tage et kursus.

Med havearbejde kan man lære ved at gøre, men der er også mange muligheder for at få mere viden gennem bøger og serier. Havearbejde er nok den mest veldokumenterede hobby!

Det er altid en god idé at se din have igennem i det tidlige forår og sene efterår. Få beskåret det, du kan, inden alting springer ud, og hold styr på din have ved at trimme buskene med jævne mellemrum og tynde ud i alle grenene, så der kan komme mange lækre frugter og bær.

New Copywriting Positions Available

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Qui autem de summo bono dissentit de tota philosophiae ratione dissentit. An eum discere ea mavis, quae cum plane perdidiceriti nihil sciat? Tum Piso: Quoniam igitur aliquid omnes, quid Lucius noster? Ut optime, secundum naturam affectum esse possit. Dic in quovis conventu te omnia facere, ne doleas. Nec vero sum nescius esse utilitatem in historia, non modo voluptatem. Duo Reges: constructio interrete. Sed mehercule pergrata mihi oratio tua. Naturales divitias dixit parabiles esse, quod parvo esset natura contenta. Atque haec coniunctio confusioque virtutum tamen a philosophis ratione quadam distinguitur.

Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Verba tu fingas et ea dicas, quae non sentias?

Laelius clamores sofòw ille so lebat Edere compellans gumias ex ordine nostros. Roges enim Aristonem, bonane ei videantur haec: vacuitas doloris, divitiae, valitudo; Nam his libris eum malo quam reliquo ornatu villae delectari. Utram tandem linguam nescio? Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Ne amores quidem sanctos a sapiente alienos esse arbitrantur. Quorum sine causa fieri nihil putandum est.

Primum in nostrane potestate est, quid meminerimus? Deinde disputat, quod cuiusque generis animantium statui deceat extremum. Non enim, si omnia non sequebatur, idcirco non erat ortus illinc.

Sed quid sentiat, non videtis. Satis est tibi in te, satis in legibus, satis in mediocribus amicitiis praesidii. Dici enim nihil potest verius. Non quam nostram quidem, inquit Pomponius iocans; Etenim semper illud extra est, quod arte comprehenditur. Facit igitur Lucius noster prudenter, qui audire de summo bono potissimum velit; Bonum patria: miserum exilium. Si qua in iis corrigere voluit, deteriora fecit. Nunc haec primum fortasse audientis servire debemus.

Silvertooth Opens New Gym to Employees

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Qui autem de summo bono dissentit de tota philosophiae ratione dissentit. An eum discere ea mavis, quae cum plane perdidiceriti nihil sciat? Tum Piso: Quoniam igitur aliquid omnes, quid Lucius noster? Ut optime, secundum naturam affectum esse possit. Dic in quovis conventu te omnia facere, ne doleas. Nec vero sum nescius esse utilitatem in historia, non modo voluptatem. Duo Reges: constructio interrete. Sed mehercule pergrata mihi oratio tua. Naturales divitias dixit parabiles esse, quod parvo esset natura contenta. Atque haec coniunctio confusioque virtutum tamen a philosophis ratione quadam distinguitur.

Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Verba tu fingas et ea dicas, quae non sentias?

Laelius clamores sofòw ille so lebat Edere compellans gumias ex ordine nostros. Roges enim Aristonem, bonane ei videantur haec: vacuitas doloris, divitiae, valitudo; Nam his libris eum malo quam reliquo ornatu villae delectari. Utram tandem linguam nescio? Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Ne amores quidem sanctos a sapiente alienos esse arbitrantur. Quorum sine causa fieri nihil putandum est.

Primum in nostrane potestate est, quid meminerimus? Deinde disputat, quod cuiusque generis animantium statui deceat extremum. Non enim, si omnia non sequebatur, idcirco non erat ortus illinc.

Sed quid sentiat, non videtis. Satis est tibi in te, satis in legibus, satis in mediocribus amicitiis praesidii. Dici enim nihil potest verius. Non quam nostram quidem, inquit Pomponius iocans; Etenim semper illud extra est, quod arte comprehenditur. Facit igitur Lucius noster prudenter, qui audire de summo bono potissimum velit; Bonum patria: miserum exilium. Si qua in iis corrigere voluit, deteriora fecit. Nunc haec primum fortasse audientis servire debemus.

How Many Words are your Pictures Worth?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Qui autem de summo bono dissentit de tota philosophiae ratione dissentit. An eum discere ea mavis, quae cum plane perdidiceriti nihil sciat? Tum Piso: Quoniam igitur aliquid omnes, quid Lucius noster? Ut optime, secundum naturam affectum esse possit. Dic in quovis conventu te omnia facere, ne doleas. Nec vero sum nescius esse utilitatem in historia, non modo voluptatem. Duo Reges: constructio interrete. Sed mehercule pergrata mihi oratio tua. Naturales divitias dixit parabiles esse, quod parvo esset natura contenta. Atque haec coniunctio confusioque virtutum tamen a philosophis ratione quadam distinguitur.

Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Verba tu fingas et ea dicas, quae non sentias?

Laelius clamores sofòw ille so lebat Edere compellans gumias ex ordine nostros. Roges enim Aristonem, bonane ei videantur haec: vacuitas doloris, divitiae, valitudo; Nam his libris eum malo quam reliquo ornatu villae delectari. Utram tandem linguam nescio? Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Ne amores quidem sanctos a sapiente alienos esse arbitrantur. Quorum sine causa fieri nihil putandum est.

Primum in nostrane potestate est, quid meminerimus? Deinde disputat, quod cuiusque generis animantium statui deceat extremum. Non enim, si omnia non sequebatur, idcirco non erat ortus illinc.

Sed quid sentiat, non videtis. Satis est tibi in te, satis in legibus, satis in mediocribus amicitiis praesidii. Dici enim nihil potest verius. Non quam nostram quidem, inquit Pomponius iocans; Etenim semper illud extra est, quod arte comprehenditur. Facit igitur Lucius noster prudenter, qui audire de summo bono potissimum velit; Bonum patria: miserum exilium. Si qua in iis corrigere voluit, deteriora fecit. Nunc haec primum fortasse audientis servire debemus.

Print is Dead, Long Live Print

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Qui autem de summo bono dissentit de tota philosophiae ratione dissentit. An eum discere ea mavis, quae cum plane perdidiceriti nihil sciat? Tum Piso: Quoniam igitur aliquid omnes, quid Lucius noster? Ut optime, secundum naturam affectum esse possit. Dic in quovis conventu te omnia facere, ne doleas. Nec vero sum nescius esse utilitatem in historia, non modo voluptatem. Duo Reges: constructio interrete. Sed mehercule pergrata mihi oratio tua. Naturales divitias dixit parabiles esse, quod parvo esset natura contenta. Atque haec coniunctio confusioque virtutum tamen a philosophis ratione quadam distinguitur.

Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Verba tu fingas et ea dicas, quae non sentias?

Laelius clamores sofòw ille so lebat Edere compellans gumias ex ordine nostros. Roges enim Aristonem, bonane ei videantur haec: vacuitas doloris, divitiae, valitudo; Nam his libris eum malo quam reliquo ornatu villae delectari. Utram tandem linguam nescio? Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Ne amores quidem sanctos a sapiente alienos esse arbitrantur. Quorum sine causa fieri nihil putandum est.

Primum in nostrane potestate est, quid meminerimus? Deinde disputat, quod cuiusque generis animantium statui deceat extremum. Non enim, si omnia non sequebatur, idcirco non erat ortus illinc.

Sed quid sentiat, non videtis. Satis est tibi in te, satis in legibus, satis in mediocribus amicitiis praesidii. Dici enim nihil potest verius. Non quam nostram quidem, inquit Pomponius iocans; Etenim semper illud extra est, quod arte comprehenditur. Facit igitur Lucius noster prudenter, qui audire de summo bono potissimum velit; Bonum patria: miserum exilium. Si qua in iis corrigere voluit, deteriora fecit. Nunc haec primum fortasse audientis servire debemus.

Be Productive While Working on the Road

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Qui autem de summo bono dissentit de tota philosophiae ratione dissentit. An eum discere ea mavis, quae cum plane perdidiceriti nihil sciat? Tum Piso: Quoniam igitur aliquid omnes, quid Lucius noster? Ut optime, secundum naturam affectum esse possit. Dic in quovis conventu te omnia facere, ne doleas. Nec vero sum nescius esse utilitatem in historia, non modo voluptatem. Duo Reges: constructio interrete. Sed mehercule pergrata mihi oratio tua. Naturales divitias dixit parabiles esse, quod parvo esset natura contenta. Atque haec coniunctio confusioque virtutum tamen a philosophis ratione quadam distinguitur.

Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Verba tu fingas et ea dicas, quae non sentias?

Laelius clamores sofòw ille so lebat Edere compellans gumias ex ordine nostros. Roges enim Aristonem, bonane ei videantur haec: vacuitas doloris, divitiae, valitudo; Nam his libris eum malo quam reliquo ornatu villae delectari. Utram tandem linguam nescio? Tu vero, inquam, ducas licet, si sequetur; Ne amores quidem sanctos a sapiente alienos esse arbitrantur. Quorum sine causa fieri nihil putandum est.

Primum in nostrane potestate est, quid meminerimus? Deinde disputat, quod cuiusque generis animantium statui deceat extremum. Non enim, si omnia non sequebatur, idcirco non erat ortus illinc.

Sed quid sentiat, non videtis. Satis est tibi in te, satis in legibus, satis in mediocribus amicitiis praesidii. Dici enim nihil potest verius. Non quam nostram quidem, inquit Pomponius iocans; Etenim semper illud extra est, quod arte comprehenditur. Facit igitur Lucius noster prudenter, qui audire de summo bono potissimum velit; Bonum patria: miserum exilium. Si qua in iis corrigere voluit, deteriora fecit. Nunc haec primum fortasse audientis servire debemus.