Sådan bliver din datter et veludviklet menneske

Vi vil alle sammen det bedste for vores børn, og vi vil gerne sikre dem en god fremtid. Det kan virke som en stor og uoverskuelig opgave, men der er mange ting, du kan gøre nu, som vil hjælpe dit barn, når de vokser op. Måske vil de bruge din opdragelse til deres egne børn engang.

Mor og datter laver mad

Lær fra dig

Når det handler om praktiske evner, er det bedste, du kan gøre, at inddrage dit barn i de opgaver. Det kan for eksempel være huslige pligter. Begynd allerede når de er helt små; så er det også med til at træne deres finmotorik og deres kognitive evner. 

Tag dem med i køkkenet, når der laves mad, lad dem tømme opvaskemaskinen og vis dem, hvordan de kan hjælpe; de vil få brug for de evner som voksne, og det er også med til at gøre dem mere hjælpsomme og betænksomme.

Vis din menneskelighed 

Når det handler om personlighed og opførsel, skal du huske på, at børn ikke gør, som du siger, men som du gør. Du kan ikke kræve, at dit barn ikke skal bande, hvis du selv bander foran dem. Selvfølgelig har du en vis autoritet som forælder, men respekt og forståelse skal gå begge veje. 

Dog skal du heller ikke forsøge at være perfekt overfor dem; det er menneskeligt at fejle, og ved dit barn, at du også kan tage fejl, vil verden virke mere skræmmende. Når de er små, er du den klogeste person i verden, og hvis den klogeste person i verden kan tage fejl, så vil de også føle, at det er okay, når de tager fejl.

Mor og datter i sofa

Vær en kilde af tryghed

Sidst, men ikke mindst, skal du være en kilde af tryghed. Dit barn skal turde at komme til dig med alle de problemer, de nu må løbe imod. De skal vide, at de kan komme til dig for at få råd, i stedet for at få skældud. 

Selvfølgelig må du gerne udtrykke dine følelser for dem, hvis de har såret dig eller gjort dig vred, men mest af alt skal du være der for dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *