Sådan lærer du din datter at sige fra

Vi lever i en verden, hvor kvinder ofte er opdraget til at være høflige, passive og medgørlige. Heldigvis er vi ved at gøre op ved den idé, at kvinder skal ofre sig selv for andres skyld. Det er også noget, som du skal lære din datter; det er vigtigt at kunne sige nej.

Et stopskilt

Sig nej, hvis du er ukomfortabel

Man skal lære at sige fra for sin egen skyld. Der er mange forskellige situationer, hvor man kan være fristet til at sige ja for andres skyld, og det skal man ikke, hvis det gør en ukomfortabel.

Selvfølgelig er der ikke noget i vejen med at presse sig selv engang imellem, men man kan også risikere at presse sig selv for meget. 

Alle mennesker har deres egne grænser, og hun skal have lov til at sige det højt, hvis de bliver overtrådt, og hun ikke synes det er rart. 

Vær ikke bange for at sætte grænser

Hvordan lærer man sit barn om grænser? Det kan være en god idé at sætte sig ned og tage en snak om de grænser, som du har. Det kan være simple ting, såsom at man låser døren til badeværelset, og at man engang imellem har brug for pauser og privatliv. 

Spørg din datter, hvad hun gerne vil have fred til selv, og respekter det, som hun siger. Måske vil hun gerne have, at du banker på, før du åbner døren til hendes værelse. Det er et fair ønske, som du respekterer.

Mor og datter

Klar til livet

Når hun lærer, at du respekterer hendes grænser, vil hun være mere komfortabel med at udtrykke dem i andre situationer. Det kan være praktisk i fremtiden, for eksempel ved et arbejde, der behandler hende dårligt, eller en dreng, som er for nærgående. Grænser er vigtige; lær din datter at sige fra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *